INDIASE PREMIER VOOR EERST SINDS 2004 in NEDERLAND

0001ARTIKEL UIT HET FINANCIËLE DAGBLAD d.d. 26 juni 2017

Indiase premier voor het eerst sinds 2004 in Nederland
Landbouw en watermanagement zijn voorname thema’s bij bezoek Modi

Aletta André / New Delhi

De Indiase premier Narendra Modi brengt morgen een eendaags bezoek aan Nederland. Op de agenda staat versterking van de relatie tussen de twee landen, met speciale aandacht voor landbouw en watermanagement.

Het bezoek van Modi komt op een goed moment, zegt de Nederlandse ambassadeur in India Alphonsus Stoelinga. Tijdens het staatsbezoek van premier Mark Rutte aan India in juni 2015 zijn veel samenwerkingsplannen gemaakt. ‘95% van die plannen is in praktijk gebracht’, zegt Stoelinga. ‘Nu is het goed duidelijk wat India en Nederland voor elkaar kunnen betekenen.’

Zo zijn zowel het technologische instituut Deltares als ingenieursbureau Arcadis betrokken bij de schoonmaak van de rivier Ganges en geeft Nederland advies aan de Indiase overheid op het gebied van landbouw.

Ruim 200 Nederlandse bedrijven zijn actief in India, tegen zo’n 160 twee jaar geleden. Vooral kleine en middelgrote bedrijven in sectoren als landbouw weten India steeds vaker te vinden, ter- wijl gevestigde grote bedrijven als Shell, Philips en DSM flink aan het uitbreiden zijn.

‘India is een grote economie aan het worden, dus daar moet je zijn’, zegt directeur-generaal van Buitenlandse Economische Betrekkingen Marten van den Berg, die vorige week een handelsdelegatie van Nederlandse bedrijven naar India leidde. ‘China valt terug naar een normaal groeipercentage. Ook Brazilië is fors teruggevallen als groeimotor. Dan wordt de Indiase economie aantrekkelijk vanwege het groeipotentieel, met heel veel mensen en heel veel koopkracht.’

In 2016 was de economische groei in India 7%. Consumentenuitgaven zullen tot 2025 naar verwachting verdrievoudigen. Ook de hervormingsagenda van premier Modi — hoewel deze volgens critici lang niet ver genoeg gaat — trekt buitenlandse bedrijven aan. Zo wordt belastingheffing meer gecentraliseerd en mag vanuit het buitenland in meer sectoren worden geïnvesteerd.

Andersom kiezen meer Indiase bedrijven voor Nederland als Europese uitvalbasis. Dit aantal is de afgelopen jaren gegroeid tot ruim 200. India is de op vier na grootste investeerder in Nederland en 20% van alle Indiase export naar Europa komt binnen via Nederland.

Doelend op de protectionistische tendens van de VS, zegt voorzitter Vipin Moharir van de Netherlands India Chamber of Commerce and Trade (NICCT) in Den Haag: ‘Zeker gezien de relatie met de VS onder president Trump zal de relatie van India met de Europese Unie de komen- de jaren belangrijker worden.’  Volgens hem zien steeds meer Indiase bedrijven het voordeel van Nederland als toegangspoort tot Europa: ‘Dat heeft te maken met de strategische positie en goede verbindingen met de rest van Europa.’ Het aantal leden van de NICCT steeg in 2016 met 20% tot circa 150 bedrijven.

Het groeiende verkeer tussen Nederland en India is ook zichtbaar in het aantal rechtstreekse vluchten tussen de landen. In 2015 was dat er één, terwijl KLM en de Indiase vliegmaatschappij Jet Airways nu vijf verbindingen verzorgen tussen Amsterdam en Delhi, Bombay en Bangalore.

Modi wordt morgen ontvangen door premier Mark Rutte op het Catshuis in Den Haag en door koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de Eikenhorst in Wassenaar. Verder staan een bedrijfsbezoek en een ontmoeting met leden van de Indiase en hindoestaanse gemeenschap in het Zuiderpark in Den Haag op de agenda.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat een Indiase premier Nederland bezoekt. Toen was Manmohan Singh in Nederland voor de EU-India Summit.

 26-06-2017 © Het Financieele Dagblad

Become a member

The NICCT informs its members about relevant business developments in India and the Netherlands. The NICCT also inspires its members by organizing various programs throughout the year and providing the opportunity for you to meet your peers and build your network. We are also influencing relevant stakeholders to optimize business relations between the Netherlands and India. By doing this we promote business and economic relations between India and the Netherlands to the mutual benefit of both countries.

News URL